Kuće za odmorNaš izbor villa s bazenima i prostranih apartmana.
Moderni apartmaniLuksuz hotela i udobnost doma uz odličnu cijenu.
Vrijednost za novacOdabrali smo najbolje
od Bola za Vas!

Povijest otoka Brača

Kamenolomi, poljoprivreda, kamenoklesarstvo i utočište

Tijekom Brončanog i Željeznog doba Ilirsko pleme naselilo je unutrašnjost otoka. Najvjerovatnije su i oni dali naziv otoku. U stvari, prvo ime otoka je bilo „Brentista Elaphusa“ – što dolazi od ilirske riječi „brentos“ a znači „jelen“ (Ilirska kultna životinja). „Elaphusa“ dolazi od Grčke riječi za jelena „elaphus“. Zapravo su Iliri dobro poslovali sa Grcima koji su naseljavali kopno i druge otoke.

Od tog vremena Brač je bio pod Rimskom upravom, Francima, Bizantinom, Mađarima, Omiškim gusarima, Venecijanskom republikom, Napoleonom, Austro-Ugarskim carstvom i Jugoslavijom, sve do uspostavljanja nezavisne i autonomne Republike Hrvatske 1991 godine, a sve uprave i vlasti su ostavili svoj pečat.

Na primjer, Rimljani su otvorili prvi kamenolom između Škripa i Splitske, koja je postala najvažnija luka za prijevoz kamena do Salone i cijele Dalmacije. Brač je postao poznat po svojem drevnom kamenu, od kojeg je sagrađena i Dioklecijanova palača. Uvedena je poljoprivreda, pogotovo maslinarstvo i vinogradarstvo.

Poljoprivreda i stočarstvo (koze i ovce) nisu bili laki način zarađivanja za život zbog otočkog kamenjara i nedostatka vode. Ipak, otočani su razbijali velike kamene i prikupljali stijene na hrpe, te su uspijeli pripremiti male dijelove zemljišta za uzgoj vinove loze i maslina, te voćnjake smokava, badema i višnja. Još uvijek se mogu vidjeti gomila kamenja, okupljena prije više stotina godina, kao stoje i danas, te drevne kamene kućice koje su služile kao sklonište za vrijeme ružnog vremena dok su radili po poljima.

1500 godine Brač je postao utočište čitavim zajednicama koje su bježale pred Turcima sa teritorija današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove zajednice su ostavile mnoštvo tragova na otoku, ako ne i dva najvažnija mjesta na otoku: Zmajeva špilja i Pustinja Blaca, oboje izgrađene i naseljene redovnicima na južnoj strani otoka. Na sjevernoj strani otoka, stanovnici Pučišća su sagradili 13 tvrđava da bi se zaštitili od mogućeg napada sa mora (tvrđava Cyprian Zuvetica, Aquilla i tvrđava obitelji Dešković još uvijek stoje). Zbog ovih tvrđava Pučišća su postala poznata kao „Kula luka“.

Tijekom renesanse, procvjetalo je bračko kamenoklesarstvo. Cijele dinastije su bile učene u Pučišćima i istaknuti Dalmatinski graditelji i kipari renesanse, kao Juraj Dalmatinac, Andrea Alessi i Niccolo Fiorentino uklesali su svoje kreativne genijalnosti na bračkom kamenu. Tradicija korištenja kamena za izgradnju postala je nerazdvojni dio Bračkog identiteta. Do današnjeg dana, postoji kamenoklesarska škola u Pučišćima, koja je otvorena za posjete.

Od 17. stoljeća nadalje, Brač je postao više angažiran u ribolovu, pomorstvu i brodogradnji. Zapravo, u 17. stoljeću Bol je imao petnaest patentiranih brodova sagrađenih u svojem brodogradilištu, a u 18. stoljeću gradić je postao treća pomorska sila na hrvatskoj strani Jadrana.

Sredinom 19. stoljeća brodogradilište u Milni dalo je 16 jedrilica te 'Bracera', nadaleko poznati dalmatinski brod (nazvan po talijanskom nazivu za otok - 'Brazza'). Brodogradilište u Sumartinu je danas jedan od posljednjih brodogradilišta koji se bavi izgradnjom tradicionalnih drvenih brodova.

 
Traži

Pronađi smještaj u Bolu

Dodatne opcije pretrage:
   

Očekujte više, jer mi nudimo više

 

Stručnjaci za ovo područje

Ponude smještaja po mjeri

Jamstvo najbolje cijene

Puna podrška tijekom boravka

Dodatne usluge i popusti

 
 

Najam vozila

Istražite Bol i ostatak Brača na kotačima

Unajmljivanje automobila, motora ili bicikle odličan je način da upoznate i istražite Bol, sve njegove plaže i uvale, kao i ostala Bračka sela, plaže i interesantna mjesta.

 
 

Izleti

Budite aktivni i istražite otok i dalje

Pridružite se jednom od naših novih izleta i uz vodstvo profesionalnog vodiča otkrijte zanimljivosti i tajne Bola, otoka Brača i otoka Hvara koje nećete naći u uobičajenim turističkim vodičima ili sami. Čekamo Vas!

 
 

Transferi i taxi

Usluge prijevoza

Adria Tours Bol pruža niz taksi transfera i usluga da bi vas dolazak i odlazak iz Bola bio sto jednostavniji, i da na što jednostavniji način upoznate ljepote otoka Brača.

 
 

Najam plovila

Skrivene uvale i plaže

Brodovi su idealni za nalaženje skrivenih uvala i plaža, do kojih možete stići samo morskim putem – uzbudljiva obiteljska avantura ili romantični bijeg.

 
 

Hotel Bol

Boutique hotel sa četiri zvjezdice

Ovaj boutique hotel spaja suvremeni dizajn s prirodnim značajkama inspiriranim otočkim tradicijama za luksuzni smještaj vrhunske udobnosti kako za turiste tako za poslovne putnike.

 
 

Načini plaćanja :

Prihvaćamo VISA, MasterCard i Maestro kartice. Prihvaćamo i uplate preko PayPala.

Korisnička podrška :

Our business hours:
Mon-Fri 09:00 - 15:00 (October - May)
Mon-Mon 08:00 - 20:00 (May - September)

+385 (0)21 635 966

Turistička agencija Adria tours Bol - MS Brač turist d.o.o. - Bračka cesta 10 - 21 420 BOL - CROATIA
tel: ++385 21 635 966 .... fax: ++385 21 635 977 e-mail: info@adria-bol.hr .... www.adria-bol.hr
MB: 01141449 .... Žiro račun: 2360000-1101423816 ... Devizni račun kod: ZAGREBAČKA BANKA 2100152804
IBAN: HR 0623600001101423816 .... SWIFT: ZABAHR2X

© 1998-2018 adria-bol.hr